What's new

Ülke Yönetimi

Status
Not open for further replies.
Yaw Konyada "şeriat getircem!!" diyen seçilir.. ne profu akademisyeni..
Halk eğitimli değilki eğitimlileri seçsin. Anadolunun çoğu eğitimlilere kafir gözüyle bakıyor..
Şuan zaten öyle diyenler mecliste :D

Şuan ürkütücü olan, bir vekili bırak bir partinin "şeriat getircez!!" demesi ve hiçbir vekilin genelbaşkana karşı çıkamaması sebebiyle, sözkonusu parti olur da iktidar olursa merhaba Şeriat o_O

Partileri değil de vekilleri seçtiğimiz durumda diğer vekiller "yaw he heee" der geçerler. Çünkü vekiller bir genelbaşkanın buyruğunda olmayacaklar.

Şuan zaten öyle diyenler mecliste :D

Şuan ürkütücü olan, bir vekili bırak bir partinin "şeriat getircez!!" demesi ve hiçbir vekilin genelbaşkana karşı çıkamaması sebebiyle, sözkonusu parti olur da iktidar olursa merhaba Şeriat o_O

Partileri değil de vekilleri seçtiğimiz durumda diğer vekiller "yaw he heee" der geçerler. Çünkü vekiller bir genelbaşkanın buyruğunda olmayacaklar.
And what kind of representatives do you expect to come out of the southeast to to keep getting elected? We can't just kick and jail 30-50 MPs after every election for terror charges.

And if there were no threshold then no single party can rule the parliament. And because we are due presidential system now this claim of yours:

is null and void as no party will form any government anyway.

The point of the parliament is ideological representation to minimize social tension. That's the point of it.

Otherwise why does it even exist? The president and their government can create laws instead after all.

And what kind of representatives do you expect to come out of the southeast to to keep getting elected? We can't just kick and jail 30-50 MPs after every election for terror charges.
Kimseyi kicklememiz gerekmiyor ki. YSK'yı bağlayan kanunda değişiklik yaparız, ırkçı-dinci-cinsiyetçi kişilerin aday olmaları YSK tarafından engellenir. Biz sırtımıza yaslanıp Hakkari'den seçilen vatanseverin mecliste, bu ülke ekonomisini daha iyi geliştirmek için nasıl yasal düzenleme yapılabileceğiyle ilgili görüşlerini dinleriz.

And if there were no threshold then no single party can rule the parliament. And because we are due presidential system now this claim of yours:

is null and void as no party will form any government anyway.
Aslında değil. Ben hiçbir zaman Meclis yetkisiz olacak demedim ki, Hükümet üzerinde etkisi olmayacak demiştim evvelden. Meclis yine yasama gücüne sahip olacak, ki aslında referandumun geçtiğini varsayarsak halihazırda yeni sistemdeyiz ve meclis yasama gücüne halen sahip. Meclis isterse yeni bir sistemi de oylayıp ülke rejimini değiştirme gücüne sahip. Ha hükümet üzerinde söz sahibi değil, orası bambaşka bir konu.

The point of the parliament is ideological representation to minimize social tension. That's the point of it.
Parlamentonun tek amacı, insanlara "benim ülke yönetiminde bir sözüm var" dedirtmektir. Bu demek değil ki demokrasi kusursuz bir sistem. Demokrasiler de kusurludur, çünkü demokrasiler; aklı ve zekayı değil de kuru kalabalığı baz alırlar.

Ama aynı zamanda demokrasiler, bilinen en iyi rejim sistemleridir. Çünkü bir diktatör başımızda olur ise, diktatör istediği kadar deha ve bilgili olsun, halk "ben neden ülke yönetimine garışamıyoom" diye isyan eder ve iç savaş berisinden gelir. Parlamentonun asıl amacı işte bu iç savaş ortamlarını ortadan kaldırması, zira herkes sandığa gidip oy verme hürriyetine sahip.

Lakin, biz burada parlamentoyu tartışmıyoruz ki. Burada partileri tartışıyoruz. Partiler, kutuplaşma ve sosyal tansiyon kaynağıdır. Artık öyle bir noktaya geldik ki neredeyse AKP'liler CHP'lilere, CHP'liler de AKP'lilere kız vermemeye başlayacak o_O Çok anormal bir durumdayız, insanlar inanılmaz derece kutuplaşmış durumda ve tansiyon had safhada.

Ben o yüzden partisiz demokrasiyi savunuyorum. Partiler kalkınca parlamento ortadan kalkmıyor ki? İnsanlar doğrudan doğruya kendilerini temsil edecekleri seçecekler.

Binlerce hatta milyonlarca kez daha demokratik ve %100 temsil imkanı mevcut.

Partiler, kutuplaşma ve sosyal tansiyon kaynağıdır. Artık öyle bir noktaya geldik ki neredeyse AKP'liler CHP'lilere, CHP'liler de AKP'lilere kız vermemeye başlayacak o_O
Bunun nedeni az partinin olması. Parlamentoda 30 parti olsa hiçbir parti bir diğerini tınlamaz, sosyal kutuplaşma minimize olur.

Partiler kalkınca parlamento ortadan kalkmıyor ki? İnsanlar doğrudan doğruya kendilerini temsil edecekleri seçecekler.

Hayır sadece yerel bazda bu olacak. Benim oy vermek istediğim adam Çanakkaleden aday olursa ne olacak, nasıl oy atacam ona?

Bunun nedeni az partinin olması. Parlamentoda 30 parti olsa hiçbir parti bir diğerini tınlamaz, sosyal kutuplaşma minimize olur.

Hayır sadece yerel bazda bu olacak. Benim oy vermek istediğim adam Çanakkaleden aday olursa ne olacak, nasıl oy alacak ona?
Burada özür dilemem gerekiyor, çünkü ben partisiz seçim dediğimde sistemin kafamdaki ayrıntılarını anlatmadım, bu sebepten de kafa karışıklığı doğdu.

Benim kafamdaki sistemdeki seçim sistemi (elbette mükemmel değildir ve birçok açığı vardır, sonuçta ben mühendisim ve hukukçu değilim ve birkaç gündür buna kafa yoruyorum :D ) içerisinde illerde aday olup seçilmek olmayacak. Her il, kaç tane milletvekili çıkartıyor ise, nüfusa orantılı olarak o kadar seçim bölgesine bölünecek.

Bu sebeple kırsal-şehir merkezi farkı kalmayacak. Atıyorum istanbuldan 100 vekil çıkıyorsa, mesela birkaç mahallenin birleşiminden veya ilçeden bir vekil çıkacak, insanlar o minimize edilmiş seçim bölgelerinde çıkan sayılı insan arasında seçim yapacak ve sadece o seçim bölgesinden bir kişi seçilecek.

Herkesin trollercesine aday olmasının önüne geçilmesi için ise, üniversite okumuş olma şartı ve, atıyorum 50.000 TL YSK'nın hesabına yatırma şartı getirilebilir. Eğer milletvekili seçimini kazanıp vekil seçilirse, yatırdığı para ona geri verilir, kazanamazsa verilmez. Bu da sadece kendisinin kazanma şansını çok yüksek gören insanların vekil adayı olmasını sağlar.

Bu sistem, illaki şuanki sistemden milyonlarca kez daha demokratiktir. Şuan AKP'den nefret ediyor diye AKP'den sonraki en güçlü partiye, yani CHP'ye oy veren birini düşün. Lakin CHP vekil listelerinde de birsürü PKK'lı olsun (şuan var). Bunun neresi demokratik? PKK ile AKP arasında seçim yapmaya zorlayan bir sistem içerisindeyiz. İğrenç ötesi bir sistem o_O

Parti genelbaşkanı benim önüme kendi adayını koyuyor biz onu seçiyoruz. Bunu yapacağımıza kendim, kendi bölgemden çıkan adaya oy veririm.

Şuan AKP'den nefret ediyor diye AKP'den sonraki en güçlü partiye, yani CHP'ye oy veren birini düşün. Lakin CHP vekil listelerinde de birsürü PKK'lı olsun (şuan var). Bunun neresi demokratik?
İşte baraj olmasaydı oda olmazdı. "Barajı geçecek tek büyük parti o, o yüzden ona oy atmamız lazım" mantığı kalmazdı ortada 've partiler arası rekabet maksimize olurdu.

Dediğim gibi ben hala istediğime oy atamıyorum söylediğin sisteme göre.

Parti genelbaşkanı benim önüme kendi adayını koyuyor biz onu seçiyoruz.
İşte baraj olmasa yapamaz bunu kafasına göre.

İşte baraj olmasa yapamaz bunu kafasına göre.
Hiçbir parti başkanı, kendisine biat etmeyecek birini aday göstermez. Bu imkansız birşey.

Şuanki sistemde sözde milletvekilleri, milletin vekili değil, genelbaşkanının vekili o_O baraj kalksa da kendisine biat etmeyecek adamı aday göstermeyeceğinden bu değişmeyecek.

Trump sinyali cakti :

Trump, 'Büyük felaket' anlamına gelen ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullandı.

Hersey simdilik yolunda.

Soci de S400 sevkiyati da baglaniyor!

Şuanki sistemde sözde milletvekilleri, milletin vekili değil, genelbaşkanının vekili o_O baraj kalksa da kendisine biat etmeyecek adamı aday göstermeyeceğinden bu değişmeyecek.
Halkta işte baraj olmadığından istediği adayların partisine gider.

Mesela Süheyl Batum'u attı CHP bir grup başka üyeyle birlikte. Bunlarda giderler kendi partilerini kurarlar nasıl olsa baraj yok.

CHP bir anda oylarının 75%ini kaptırır bu yeni partiye.

CHPde bu yüzden kafasına estiğini atamaz sırf genel başkan istiyor diye, ki o kadar aptal bir genel başkanda olamaz, olsa bile uzun süre başkan olarak kalamaz.

Halkta işte baraj olmadığından istediği adayların partisine gider.
Sıkıntı da burada zaten, "parti adaylarından biri"ni seçmek zorunda kalıyor insanlar. Parti adayları ise, genelbaşkana biat eden şahıslar. Orada hür iradeleriyle bulunmayacaklar. Şuan mecliste 300 küsur Tayyip, 60 küsur apo teröristi, 40 küsur Bahçeli, 100 küsur Kılıçdaroğlu var. Başka da kimse yok.

Partileri yok etmedikten sonra bu biat düzeni gitmez, çünkü adam sonraki seçimlerde aday gösterilmeme korkusuyla genelbaşkanın düşüncesine karşı bile olsa, seve seve onun ipini takip etmek zorunda kalıyor.

Zaten bunu göze almayanlar ne aday olur ne de partiye üye olur.

Sıkıntı da burada zaten, "parti adaylarından biri"ni seçmek zorunda kalıyor insanlar. Parti adayları ise, genelbaşkana biat eden şahıslar. Orada hür iradeleriyle bulunmayacaklar. Şuan mecliste 300 küsur Tayyip, 60 küsur apo teröristi, 40 küsur Bahçeli, 100 küsur Kılıçdaroğlu var. Başka da kimse yok.
Madem yazdığımı okumadın neden alıntı yaptın?

Partileri yok etmedikten sonra bu biat düzeni gitmez, çünkü adam sonraki seçimlerde aday gösterilmeme korkusuyla genelbaşkanın düşüncesine karşı bile olsa, seve seve onun ipini takip etmek zorunda kalıyor.
Bu tezini çürüttüm alıntında. Oku bir.

Zaten bunu göze almayanlar ne aday olur ne de partiye üye olur.
Dediğim gibi yazdığımı oku bi.

Sen galiba anlamadın, veya okumadın yazdığımı. Ben burada, bir partiye üye olan hiçbir vekilin tarafsızca hareket edemeyeceğine değiniyorum, iddiam "bir vekili sevmiyorsa öteki partidekine oy veremez" değil ki. Aksine, verebilir, o verdiği kişinin de bir başka partiye mensup olduğu ve o partinin genel başkanına biat ettiği gerçeğini değiştirmez o_O Bence bir kere daha okumalısın yazdıklarımı ki,
Madem yazdığımı okumadın neden alıntı yaptın?
Şunu demen oldukça ironik olmuş.

Aksine, verebilir, o verdiği kişinin de bir başka partiye mensup olduğu ve o partinin genel başkanına biat ettiği gerçeğini değiştirmez o_O
İşte baraj olmadığında biyat olayı yokoluyor onu anlatmaya çalışmıştım.

Artık GByi dinlemek zorunda kalmıyor üyeler istemedikçe.

İşte baraj olmadığında biyat olayı yokoluyor onu anlatmaya çalışmıştım.
Bunu yazarken ciddi miydin? Barajın kalkması ile; partinin milletvekilinin, partinin genelbaşkanına biatının ortadan kalkması arasında alaka nerede?

Barajı kaldırarak meclise giren parti sayısını arttırıyorsun. Parti sayısını istediğin kadar arttır, istersen 100.000 parti girmiş olsun meclise. Bu, vekillerin üyesi olduğu partilerdeki genelbaşkanlara biat edeceği gerçeğini değiştirmez. Hiçbir genelbaşkan kendisine biat etmeyen adamı aday yapmaz. Başka bir partiye oy verip vermemek bunu değiştirmez.

Bunu yazarken ciddi miydin? Barajın kalkması ile; partinin milletvekilinin, partinin genelbaşkanına biatının ortadan kalkması ile alaka nerede?
İşte örnekle anlattığım olay buydu:

Mesela Süheyl Batum'u attı CHP bir grup başka üyeyle birlikte. Bunlarda giderler kendi partilerini kurarlar nasıl olsa baraj yok.

CHP bir anda oylarının 75%ini kaptırır bu yeni partiye.

CHPde bu yüzden kafasına estiğini atamaz sırf genel başkan istiyor diye, ki o kadar aptal bir genel başkanda olamaz, olsa bile uzun süre başkan olarak kalamaz.

Yukarıdaki yazıları yeni yazmadım, önceden varlardı. Okumamışsın derkende bu yazıları kastettim işte.

Konuya dönersek, Genel Başkanlar kendi çıkarlarını dahi gözetebilmek için ilk önce partilerinin olabildiğince yüksek oranlarda temsil edilmelerini sağlamaları gerekir. Eğer parti takipçilerin birini çok seviyorsa onu istesende istemesende partine getirmeye çalışmalısın.

Adam partindeyse zaten hiç atamazsın onu adamdan nefrette etsen, yoksa çakılır oyların.

Örnekte verdim işte orada, Batum olayı. Eğer baraj olmasaydı ne kadar nefret ederse etsin KK atamazdı Batumu.

Status
Not open for further replies.

Country Latest Posts

Back
Top Bottom