-------
SENIOR MEMBER
- Reaction score
- 58
- Country
what about the mission computer programing will it be 100% indegious? Or is there going to be supported by foregine companies? That would be a big risk to use non Turkish companies for this.
http://bilgem.tubitak.gov.tr/tr/haber/milli-gercek-zamanli-isletim-sistemi-sahaya-cikiyor
TÜBİTAK BİLGEM tarafından milli olarak geliştirilen Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi, milli bir silahta başarıyla kullanılmaya başlandı.
TÜBİTAK BİLGEM tarafından yerli savunma sanayinin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda önemli bir başarıya imza atıldı. TÜBİTAK'ın milli olarak geliştirdiği Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi(GİS), bir başka milli platformda başarıyla kullanılmaya başlandı.
Dünyada sayılı ülke tarafından üretilen gerçek zamanlı işletim sistemi teknolojisinde dışa bağımlılığı sona erdirecek Milli Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'nin gelişimini desteklemek amacıyla ASELSAN ile TÜBİTAK arasında imzalanan mutabakat anlaşmasıyla başlayan çalışmaların meyvesi, Mayıs ayında düzenlenecek 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF’17) görücüye çıkacak.
GİS TÜBİTAK BİLGEM tarafından, savunma sanayisinin emniyet kritik ve katı gerçek zamanlı işletim sistemi ihtiyaçlarını milli imkanlarla karşılamak amacıyla 2006'da geliştirilmeye başlandı ve 2013 başında tamamlanarak ürün haline getirildi.
ASELSAN ve TÜBİTAK arasında IDEF 2015’te imzalanan mutabakat anlaşmasıyla, çalışmalar yeni bir boyuta taşındı.
GİS, ASELSAN ve TÜBİTAK mühendislerinin ortak çalışmasıyla ASELSAN Milli Görev Bilgisayarı'na entegre edilerek, Milli Atış Kontrol Yazılımları ile SARP Uzaktan Komutalı Milli Silah Sistemi’nin tüm işlevsel ve performans gereksinimlerini karşıladı. Böylece GİS, SARP ile kendini sahada da ispatlamış oldu.
HÜRKUŞ’a milli işletim sistemli milli otopilot
GİS, TAI ve TÜBİTAK mühendislerinin işbirliği ile TAI’nin HÜRKUŞ uçağı için geliştirmiş olduğu Milli Sayısal Uçuş Kontrol Bilgisayarı’na (SUKB) geçtiğimiz aylarda entegre edilerek, Gerçek Zamanlı İşletim Sisteminin Milli Uçuş Kontrol Yazılımları ile tüm fonksiyonel ve performans gereksinimlerini karşıladığı gösterildi. Yapılan testlerde Milli Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’nin muadil ürünlerden daha iyi performans ile çalıştığı gözlendi.
Gelecek teknolojiler
TÜBİTAK, ülkemizde geliştirilmeleri devam eden Milli Muharip Uçak, Hürkuş Uçağı, İnsansız Hava Araçları, Özgün Helikopter Platformları, Pod Sistemleri, Radar Sistemleri gibi savunma ve havacılık sistemlerinin, aynı zamanda Yerli Otomobil, Raylı Ulaşım, Akıllı Ulaşım gibi sivil sistemlerin gerçek zamanlı işletim sistemi ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.