O tarihi fotoğraf ortaya çıktı! Atatürk’ün 10 yaşındaki Amerikalıya gönderdiği imzalı fotoğrafı bir Türk satın aldı
Atatürk’ün 1923 yılında Amerikalı 10 yaşındaki bir çocuğa, talebi üzerine gönderdiği imzalı fotoğrafı ve bu olayı anlatan o dönemin gazetelerini bir Türk vatandaşı ABD’de yapılan bir müzayededen satın aldı. Bu değerli eşyaları satın alan kişi organizatörlük yapan ve başkent Washington’da yaşayan Gürkan Us. Us, Washington’da yapılan müzayede satışa çıkarılan fotoğraf ve gazeteler için 20 bin dolar verdi.
14 Temmuz 2020 10:17Güncellendi: 14 Temmuz 2020 10:20
VERYANSIN TV / ÖZEL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen haftalarda satın alınan Fatih Sultan Mehmet’in İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından yapılan portresinin ardından dikkat çeken bir müzayede daha yapıldı.
Bu kez adres Amerika Birleşik Devletleri oldu.
Veryansın Tv’nin edindiği bilgilere göre, ABD’nin başkenti Washington’da bir müzayede yapıldı. Müzayedede Atatürk’ün 1923 yılında 10 yaşında bir Amerikalı olan Curtis LaFrance’e gönderdiği imzalı fotoğraf ve konuyu anlatan gazeteler satışa sunuldu.
ABD’nin başkenti Washington D.C.’de yaşayan ve organizatörlük yapan Türk vatandaşı Gürkan Us, Atatürk’ün bir Amerikalı çocuğa armağan ettiği imzalı fotoğrafa 20 bin dolara sahip oldu.
Fotoğrafın hikayesi ise oldukça ilginç.
'BÜYÜK İLGİ DUYUYORUM'
Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğu ilk günlerde, 28 Ekim 1923 tarihinde ABD’nin New York eyaletine bağlı Elmira kentinde yaşayan Curtis LaFrance Atatürk’e bir mektup yazmış ve mektubu Ankara’ya postalamıştı.
Mektupta şunlar yazılmıştı:
“
Sayın efendim, ben 10 yaşında Amerikalı bir çocuğum, Türkiye ve yeni hükümetine büyük ilgi duyuyorum. Siz ve bayan Kemal hakkında bir röportaj okudum. Türkiye hakkında bir defterim var. Şimdiden siz ve bayan Kemal hakkında birçok yazı ve resim topladım. Lütfen bir Amerikalı çocuğa küçük bir not ve imzalı fotoğrafınızı gönderin. Bir gün Türkiye'yi görebileceğimi umut ediyorum, saygılarımla, Curtis LaFrance.”
ATATÜRK'ÜN CEVABI
Atatürk, 27 Kasım’da eline ulaşan mektuba ise şu yanıtı vermişti:
“
Türkiye Cumhuriyeti Riyaseti, hususi…
Mister Curtis LaFrans'a, Ankara…
Mektubunuzu aldım. Türk vatanı hakkındaki alaka ve temenniyatınıza (iyi dileklerinize) teşekkür ederim. Arzunuz vechiyle bir adet fotoğrafımı leffen (ilişikte) gönderiyorum. Amerika'nın zeki ve çalışkan çocuklarına yegane tavsiyem, Türkler hakkında her işittiklerine hakikat nazarıyla bakmayıp, kanaatlarini mutlaka ilm ve esaslı tedkikata (hakkıyla anlayıp, araştırmaya) isnad ettirmeye (dayandırmaya) bilhassa atf-ı ehemmiyet (önem) eylemeleridir. Hayatta nail-i muvaffakiyet ve saadet olmanızı temenni eylerim.
Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal”
ATATÜRK'ÜN YURTDIŞINA İLK MEKTUBU
Bu mektup, Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduktan sonra yurtdışına gönderilen ilk resmi mektup olarak kayda geçmişti.
Mektubun ortaya çıkması ise 1998 yılında oldu. Mektuplar Curtis La France tarafından Anıtkabir müzesine bağışlandı.
Ancak Atatürk’ün Curtis La France’a gönderdiği imzalı fotoğraf ortaya çıkmamıştı.
İşte o fotoğrafa Gürkan Us sahip oldu. Gürkan Us tarafından kazanılan müzayedede konuyu anlatan gazeteler ve Curtis La France’nin 10 yaşındaki fotoğrafı da bulunuyor.
https://www.veryansintv.com/o-tarih...derdigi-imzali-fotografi-bir-turk-satin-aldin