UzaySan
FULL MEMBER
- Reaction score
- 0
- Country
Aslında günümüzde derin öğrenme gerek savaşta kullanılan araçlarda gerekse doğrudan doğruya harp stratejilerinin karar alma mekanizmalarında çok ciddi kullanılmaya başlandı bile.
Yapay zekayı dahil etmeden artık ne üretim ne de savunma sanayi ve harp stratejileri/taktikleri konuşmak mümkün değildir.
Bu arada savunma sanayi ile ilgili haber eksikliğinden ben de ciddi ciddi sıkıldım ama idef ile ortamın şenleneceğini düşünüyorum.
Yanlış hatırlamıyorsam derin öğrenme konusunda Fırat Üniversitesi ile "Değirmen" Projesi başlatıldı.
https://www.ssm.gov.tr/Website/contentList.aspx?PageID=1106&LangID=1
Yapay Zeka için gereken iki temel unsur var.Birincisi Yüksek işlemci gücü.Aselsan'ın çip ürettiğini biliyoruz eğer üretilen çiplerin işlemci gücü düşük ise yükseltebiliriz yada hiç olmadı oda büyüklüğünde yapacağımız süper bilgisayarı ev büyüklüğünde yaparız bu yönden pek bi sıkıntımız yok.
İkinci unsur ise Veri,bilgi,data artık ne derseniz.Bana kalırsa en önemli kısım bu çünkü eğer bir yapay zeka yapacaksanız insanların nasıl düşündüğünü öğrenmeniz gerekiyor.Örneğin Abdnin Facebooku var.Ama sadece facebook değil instagram whatsapp gibi hergün insanların kullandığı uygulamalarda facebook a dahil.Facebook gibi şirketler dünyanın dört bir yanından yığınla veri topluyor ki geçen veri skandalı olayında cambridge analytica şirketi ile yapılanları gördük.Çin ise yapay zeka ile Gerçekten uğraşan diğer bir devlet.Çinin facebook gibi dünya geneli şirketleri yok ama yığınla nüfusu var facebook twitter yotube gibi siteleri engelledi kendi çakma sitelerini yaptı ve bir milyardan fazla kişinin verisini topladı.
Biz çinin sistemini benimseyemeyiz çünkü nufusumuz az.Ama facebook gibi insanların bilgilerini düşünmeden paylaşabileceği sistemler yapabiliriz.Eğer gerçekten yapay zeka yapmak istiyorsak veri şart.
Last edited: