Savunma sanayi kuruluşu Roketsan, son 7 yılda yerli alt yüklenicilere verdiği iş hacmini yaklaşık on kat artırdı. Roketsan yöneticileri, OSTİM Savunma Sanayi Kümesi (OSSA) heyetine yönelik yaptıkları açıklamada,"Ekip olarak birlikte sağlayacağımız başarının ülkemizin başarısı olacağına inanıyoruz" denildi.
Ostim Savunma Ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın'ın da katıldığı bir heyetle Ankara Elmadağ ilçesindeki Roketsan'ı ziyaret etti. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bir kuruluşu olan Roketsan A.Ş. yöneticileri tarafından karşılanan OSTİM heyeti, Elmadağ yerleşkesinde düzenlenen tanışma toplantısının ardından tesisleri gezdi.
Roketsan yöneticileri, kuruluşun savunma sanayine yönelik tedarik faaliyetleri hakkında genel bilgiler verirken, alt yüklenici stratejisi, alt yüklenici olma süreci, sektörel faaliyet alanları ile yüklenicilerden beklentilerini ifade eden sunum ve konuşmalar yaptılar. Bir yılda yaklaşık 8.000 sipariş ile 22.000 kalem malzeme alındığını, son senelerde yoğun olarak çalışılan firmaların yaklaşık 200' ünün yurtdışı, 400 'ünün ise yurt içi olmak üzere toplam 600 adet olduğu belirtilirken, bu firmalardan imalatçı/alt yüklenici olan firmaların sayısının ise yurt içinde 250, yurt dışı yüklenici sayısının da 50 adet olduğu vurgulandı.
"Roketsan imalatçı firmalarla, Roketsan dışında bir Roketsan daha oluşturmuştur" ifadesi kullanılan bilgilendirme toplantısında, 2004-2011 tarihleri arasında yurtiçi firmalara verilen sipariş tutarının yaklaşık 10 kat artığı belirtildi. Roketsan'da, 2004 yılında alt yüklenicilere verilen işin %9'u yurtiçi alt yüklenicilere, %91'i yurtdışı yüklenicilere verirlerken, 2011 yılında ise %57.5 'inin yurtiçi yüklenicilere verildiği kaydedildi.
Savunma sanayinin ihtiyaçları doğrulusunda etkin ve yaygın olarak alt yüklenicilerle çalışmanın hedeflendiği belirten Roketsan A.Ş sunumunda, "Önümüzdeki dönemde alt yüklenicilerimizle ilişkilerimiz daha da önem kazanacak ve iş potansiyeli artacaktır. Roketsan, son yıllarda kritik teknolojilerin dışında kalan tüm iş paketlerini alt yüklenicilerine aktarıyor. Ayrıca alt yüklenicilere her türlü teknik destek verilmeye çalışılıyor. Yalnız üretimde değil, sistem tasarımlarında da alt yüklenicilerle çalışılmasına büyük önem veriyoruz" denildi.
"Savunma sanayi sabır, disiplin, kalite ve gönüllülük ister"
Savunma sanayinin, alt yüklenici olmak için oldukça disiplin gerektiren ve uzun dönemli ele alınması gereken bir sektör olduğu vurgulanarak, hata oranı çok düşük; hatta sıfır hata, yüksek kalite, yüksek teknolojik kabiliyet gerektiren ürünler talep edildiği belirtilerek şöyle denildi:
"Bu sektör kalifiye iş gücü ve ilave yatırım gerektirmektedir. Ancak her şeyden önce bu sektörde alt yüklenici olmak için istekli, gönüllü, sabırlı olunması gerekiyor. Bu doğrultuda alt yüklenicilerden beklentilerimiz; tasarım, ürün geliştirme ve üretim maliyetlerimizi azaltma çabalarımızda bizimle ortak hareket etmeleri, gelişen teknolojiye paralel olarak üretimlerini yüksek teknolojiye sahip gelişmiş makine parkı ile gerçekleştirmeleri, kalite yönetim sistemini kurmalarını ve geliştirmelerini, kalite kontrole yönelik olarak hassas ölçüm cihazlarını güçlendirmeleri ve kalifiye iş gücüne sahip olmalarını istiyoruz. Savunma sanayinde projeler uzun soluklu olup, seri imalat aşamasına gelinmesi zaman almaktadır. Bu nedenle firmalar dayanıklı, sabırlı ve sadece savunma sanayine değil, sivil sektöre de iş yapabilir olmalıdır. Sonuç olarak, alt yüklenici firmalarımızı Roketsan'ın birer uzantısı haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmanın ancak ekip olmakla sağlanacağının bilinci içindeyiz. Savunma sanayindeki başarımızın alt yüklenicilerimizin başarısı olacağına, onların başarılarının ise bizlerin başarısı olacağına, ekip olarak birlikte sağlayacağımız başarının ise ülkemizin başarısı olacağına inanıyoruz."
Roketsan Resmi Web Sitesi