- It's more flexible. You've no issue with coalition anymore. Turkiye is like USA at the moment. 50/50. It will be hard to form a government in the future. No time to lose.
* With all power it's possible to elect Anti Turkiye like people's(traitors). No one is trustable. With divided powers you can't bring them down thats the biggest danger, issue for Turkiye.
These are the most critics.
Yahu ben zaten Evet demenin neden gerekli olduğunu anlıyorum, lakin senin alıntıladığın mesajımda kastettiğim kişiler arasında sen de varsın, cidden savunduğunuz şeyi neden savunduğunuzu mantıklı olarak izah edemiyorsunuz. Nedenini cidden anlayamıyorum.
İlk paragraf doğru, koalisyon olmaması ve siyasi belirsizlik büyük oranda ortadan kalkacak. Ama 2. çelişkili, evet deme mantığı doğrultusunda. Şuanki sistemde güçler birliği var, güçler ayrılığı yok, ve bu güçler seçimi kazanan parti genelbaşkanında. Şuan güçler ayrılığı yok ki ortada, birleştirebilelim.
Şuanki sistemde Yargı tamamen seçimi kazanan partinin genelbaşkanının güdümünde. AKP'nin nasıl yargıda kolayca yerleşebildiğinin izahı burada. 2008 miydi 2010 muydu tam anımsamıyorum, yargıtay ve danıştay üyelerinin belirlenmesiyle ilgili yasaları değiştirmişlerdi ve amaçlarına ulaşmışlardı.
Nasıl değiştirdiler? E seçimi kazanan partinin genelbaşkanı meclisin çoğunluğuna (yasamaya) ve hükümete (yürütmeye) sahip oluyor. Yani şuan yasama-yürütme-yargı seçimi kazanan partinin genelbaşkanının emrine giriyor.
Yeni sistemde Yasama ve Yürütme iki farklı seçim ile birbirinden ayrıldığından, cumhurbaşkanlığına aday olan bir şahsın 3 gücü ele geçirebilmesi için;
1)Parti genelbaşkanı olması lazım
2)Partisi milletvekili seçimlerini kazanması lazım
3)Cumhurbaşkanlığı seçimini rakiplerine karşı kaybetmemesi lazım
Yani 3 gücün halihazırda birleşmiş olduğu sistem, güçleri tek bir kişiye vermeme şansı veriyor halka. Ha halk ister bunu kullanır ister kullanmaz orası ayrı bir konu.
Referandumun ülkeye kazandıracağı en büyük fayda, 7 Haziran sonrası gördüğümüz skandalları tekrar yaşamıyor olacağımız, ve Pan-Kürdizm'in siyasi ayağının sonsuza kadar yok olacağı gerçeği. Bundan sonra hiçbir terör örgütünün, ülke yönetiminde söz sahibi olabilme ihtimalini kazanma şansı dahi olmayacak, zira yürütme makamı cumhurbaşkanlığı olacak ve %50 oy toplama şansları ise ütopya.