Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
E bunu sorumlu kişiler görmüyor mu ?
E bunu sorumlu kişiler görmüyor mu ?
Baykuş;4854713 said:@cabatli_53 bey, senin mesleğin ney sorabilir miyim? Gayet bilgilisiniz Türkiye'mizin savunma sanayiye konusunda'da, merak ettim
Görmezler mi Devlet elinde sonuçta hatırlarsın MKEK'nin modernizasyonu için 300 milyon dolar harcandı. AR&GE departmanları kuruldu ve personel atandı. Emekleme çağında da olsa birşeyler yapılmaya çalışılıyor, üstesinden gelsinler diye 20'den fazla çok değerli projeyi bu adamlara verdiler ama zihniyet meselesi bazı şeyler. 105mm top için 5-6 sene diyorlar adamlar adı geliştirme bu projenin bunun yanında Otokar koskoca tankı 4-5 seneye yapıyor füzeler vs 2-3 sene sonra ortaya çıkıyor prototipler. Yani demek istediğim bu çalışan departmanların başlarında yine aynı basma kalıp tipler var atsan atılmaz, satsan satılmaz devlet kuruluşu zamanında doldurmuşlar... Özelleştirilmesi gerekiyor belkide. Verseler TSKGV'ye şu sıkı çalışma politikaları, işçi çıkarmalar vs gibi birdizi düzenlemenin ardından adam eder bunları.
T-155 Panter ürettiler güya 120 adet alacaktı ordu. 40 küsür adet üretilenlerle belli süre kullanıldıktan sonra baktılar olacak gibi değil performans kötü daha üretim aşaması bitmeden proje iptal edildi ve üretilenlerden pilot bir tane Panter seçildi ve Aselsana gönderildi. Aselsan şu anda hem mekanik hemde elektronik dizayn ve modernizasyon yapıyor. Yani artık MKEK gibi bir kurumun pisliklerini dahi TSKGV şirketleri üstlenir oldu. Aselsan neler çekiyor bu MKEK'den neler...
MKEK nın geldiği duruma katılıyorum. Babası MKEK genel müdürlük yapmış olarak konuşuyorum. Rahmetli canla başla Posta uçaklarının nasıl üretildiğini NATO ya gireceğiz diye nasıl kapatıldığını anlatırdı. MKEK bir devlet kuruluşudur Yönetim sorumluluğuda siyasilere ait dir. Kısacası kurum olarak tek başına bundan sorumlu olamaz. Zaten eskiye oranla pek de bir şey kalmadı.
Ülke olarak dandik tüfekler yüzünden can kaybediyoruz. Türkiye olarak terörden can kaybediyoruz. Yok FD2000 yok tank gemi deniz altı vs. Bir ordunun bunlara ihtiyacı var tamamda arkadaş bunları asitmetrik adını koyalım gerilla savaşında bir işe yaramazki. Zaten yaptıklarımızda teknolijiyi dışarıdan satın alarak yapıyoruz. Yapılsın güzel. Ama tüfek be kardeşim olmadı al gitsin bakım masrafı yok elektronik devresi yok bir şeyi yok. Tüfek milli olsa ne olur PKK kendimi yapıyor. Ortada kirli bir savaş var sadece bugün için konuşmuyorum. 10 yıllar önce değişmesi lazımdı. Savunma sanayinin milli olması güzel ama mutfakta yangın varken eve bir kat daha çıkayım demek gibi geliyor bana projeler. Yada kayıplar normal karşılanıyor bu dahada kötü. Iki denizaltı eksik al yerine tüfek al.
Tecrübesizleğime verin sadece bu iki paragraf bana ait
MKEK nın geldiği duruma katılıyorum. Babası MKEK genel müdürlük yapmış olarak konuşuyorum. Rahmetli canla başla Posta uçaklarının nasıl üretildiğini NATO ya gireceğiz diye nasıl kapatıldığını anlatırdı. MKEK bir devlet kuruluşudur Yönetim sorumluluğuda siyasilere ait dir. Kısacası kurum olarak tek başına bundan sorumlu olamaz. Zaten eskiye oranla pek de bir şey kalmadı.
Ülke olarak dandik tüfekler yüzünden can kaybediyoruz. Türkiye olarak terörden can kaybediyoruz. Yok FD2000 yok tank gemi deniz altı vs. Bir ordunun bunlara ihtiyacı var tamamda arkadaş bunları asitmetrik adını koyalım gerilla savaşında bir işe yaramazki. Zaten yaptıklarımızda teknolijiyi dışarıdan satın alarak yapıyoruz. Yapılsın güzel. Ama tüfek be kardeşim olmadı al gitsin bakım masrafı yok elektronik devresi yok bir şeyi yok. Tüfek milli olsa ne olur PKK kendimi yapıyor. Ortada kirli bir savaş var sadece bugün için konuşmuyorum. 10 yıllar önce değişmesi lazımdı. Savunma sanayinin milli olması güzel ama mutfakta yangın varken eve bir kat daha çıkayım demek gibi geliyor bana projeler. Yada kayıplar normal karşılanıyor bu dahada kötü. Iki denizaltı eksik al yerine tüfek
Bu arada farkındaysanız hep yapılan ürünlerin yerli katkı oranını soruyorum. Neden sorduğumu anlatayım. Bağımlılık oranımızı anlamaya çalışıyorum örnek vereyim. Cirit füzesi sensörlerini Goodrich den alıyoruz. Bu normal çünkü Türkiye'de chip üreticisi yok bir şey yok. Benim anladığım ilk etapta Israil seviyesinde bir üretim hedefliyoruz. Platform al üzerine sistemleri giydir maliyet düşer teknoloji birikimi olur ihracat yaparsın vs. Bir kaç hafta önce TSK nın ANKA ların görev bilgisayarlarının Israil den geldiği için istemediğini okuyunca kafamda çok ciddi soru işaretleri oluştu. Görev bilgisayarı için komponentleri alırsın bilgisayarı yapar işletim sistemini yazarsın. Tamam yazdığım kadar kolay yapılmaz ama yapılır be hocam bunuda yapamadıysak neyi yapıyoruz cidden merak ediyorum.
Bu arada farkındaysanız hep yapılan ürünlerin yerli katkı oranını soruyorum. Neden sorduğumu anlatayım. Bağımlılık oranımızı anlamaya çalışıyorum örnek vereyim. Cirit füzesi sensörlerini Goodrich den alıyoruz. Bu normal çünkü Türkiye'de chip üreticisi yok bir şey yok. Benim anladığım ilk etapta Israil seviyesinde bir üretim hedefliyoruz. Platform al üzerine sistemleri giydir maliyet düşer teknoloji birikimi olur ihracat yaparsın vs. Bir kaç hafta önce TSK nın ANKA ların görev bilgisayarlarının Israil den geldiği için istemediğini okuyunca kafamda çok ciddi soru işaretleri oluştu. Görev bilgisayarı için komponentleri alırsın bilgisayarı yapar işletim sistemini yazarsın. Tamam yazdığım kadar kolay yapılmaz ama yapılır be hocam bunuda yapamadıysak neyi yapıyoruz cidden merak ediyorum.