Doların yükselmesi diye bir şey yok Liranın değer kaybetmesi var.Bunun asıl sebebi ise verilen cari açıklar ve sıcak paraya olan bağımlılık.Kıçım kadar singapur bile bizden daha fazla ihracat yapabiliyorsa ben burada sorun ararım kardeşim.Gelen bütün yatırımları yola asfalta inşaata harcadılar.Alakalı alakasız her yere park ıvır zıvır yaptılar.
Peki cari açık yerine cari fazla versek ne olurdu?Gelin beraber düşünelim ir an için ihracatın 200 milyar dolar ithalatın 150 milyar dolar olduğunu varsayalım.Bu sistemde elimizde her sene 50 milyar dolar para olurdu.Bu paraı ne için kullanabilirdik peki.Dolar yükseldiği zaman Merkez bankası elinde olan dolarları piyasaya sürer ve doları düşürürdü Dolar bu yolla hep sabit kalırdı.Ülke ekonomisi istikrarlı hale gelirdi.Dolar ile borçlanan şirketler bankalar zarar etmezdi:Eğer cebimizde bu kadar para olsaydı Cumhurbaşkanı çıkıp halka dolar bozdurun diye çağrı yapmazdı çünkü buna gerek olmazdı.
Ayrıca devletin elinde bu kadar para olduğu için şimdiki gibi eşek yüküyle vergi almazdı.Benzin mazot elektronik eşyalar yada arabalarda vergi şimdiki gibi fahiş olmayacağı için vatandaşın alım gücü yükselirdi.Araba alacağı zaman kaç para yakıyor diye bakmaz konforuna bakardı.
Ayrıca elimizde para olsaydı bizim şu anki halimiz gibi sıcak paraya ihtiyacı olan devletler tıpkı cumhurbaşkanının koreye gidip yatırım yapın size arsa veririz demesi gibi ayağımıza gelir yatırım isterdi ve karşılığında tavizler verirdi.
Başka bir konuda yazdığım mesajda cari açığı kapatmanın en hızlı yolunun hammadde satışı olduğunu ve biran önce akdeniz doğalgazını çıkarmamaız gerektiğini yazmıştım.
https://defence.pk/pdf/threads/ueike-yoenetimi.503250/page-215#post-10480113
Ve bu mesajdan iki gün sonra ekonomi bakanı bu yaz sondaj yapacaklarını açıkladı
Şimdi diyebilirsiniz konuşması kolay bol keseden atıyorsun diye Haklısınız ama bunlar benim görüşlerim ve biraz beyin fırtınası yapmak istedim.Katılmadığınız yerler olabilir yada şöyle olsa daha iyi olur dediğiniz yerler.Sizde görüşlerinizi yazın hep beraber ekonomimizi nasıl daha iyi yaparız diye düşünelim.Çünkü ekonomi ülkenin bel kemiği diğer her şey ;Ordu.Sağlık,Eğitim hepsi ekonomiye bağlı.