Biz etmedik anadoludaki osmanlı hayalleriyle yaşayan sunni müslümanlar etti bu insanlarla yollarımız ayrıldığı gün yeni bir Türkiye yeni bir Türk toplumu kurulur biz gene yolumuza devam ederiz.
Haklısın, bu ülke cumhuriyet kazanımlarından vazgeçtiği gün kendisini bu yola soktu. Laiklikten taviz verip, mezhep savaşlarında taraf olmaya başladığında, ulus olmaktan taviz verip "aman canım dillerini yasakladık adamların tabii dağa çıkarlar" diyerek terörü meşru gösterdiğimiz zaman zaten bittik. 90'larda ben terör örgütlerinin bu kadar propaganda yapıp kendilerini meşru göstermeye çalıştığı bir Türkiye hatırlamıyorum.
İşin kötüsü AKP en azından kendisini terörden uzak göstermeye çalışıyor. Bakıyorsun partinin en yetkili isimleri "Işid'i kınadığını" falan söylüyor. Peki HDP'ye bak. Onu yapma tenezzülünde bile bulunmuyor. "PKK kanarya severler derneğidir, birisi öldürmüşse devlet yapmıştır" deme rahatlığında adamlar.
CHP'nin ve son dönem Türk aydınlarının içine düştüğü en büyük hatalardan birisidir bu durum. Türkiye'yi sadece laiklik kurtarmaz. Türkiye'yi hem laiklik kurtarır hem ulus olabilmek kurtarır. Alaine Touraine baya önemli bir sosyolog. Son zamanlarda Türkiye üzerine bir mülakat yaptı.
Alain Touraine: Büyük Kürdistan'ın oluşacağına inanmıyorum - Türkiye Haberleri - Radikal
-------------------------------------
"Sovyetik Dönem’in ardından ulus yapıları, özellikle de iki Ortodoks Baas’çı Irak ve Suriye büyük başarısızlığa uğradı. Bu ülkelerin etnik karmaşıklığını hatırlatmama gerek yok. İran’la 8 yıl savaşan Irak, çoğunluğu Şii ama Sünni hükümete sahip bir ülkeydi. Özellikle Saddam döneminde Tikrit kabilesi her şeyi kontrol ediyordu ve bu da 2013’te IŞİD’in başarısını açıklıyor. Bir de Suudi Arabistan var ama onun ulus-devlet olduğunu düşünmüyorum. 21. yüzyıl ekonomisinde 18. yüzyıl kafasıyla olmaz. Bana göre baskın ve önemli ulus-devlet eğilimi olan Türkiye, İran ve Mısır.
-Yani ulus-devletin sonuna mı geldik?
Hayır. Arada darbeler yaşasalar da, kendi iç siyasi hayatlarını kontrol eden bu üçü dışında, modern ekonomik ve siyasi ülkeler yaratmakta başarısız olan bölgede şimdi “başarısızlık” inancı ortaya çıktı. Milli şuur da bitince (ki bu, o üç ülkede çok fazla) dışarıya karşı nefret, yabancının reddi duygusu oluştu."
Orta doğuda Türkiye, İran ve Mısır hariç ulus olmayı becerebilen bir halk yığını yok. Türkiye, İran ve Mısır'ın diğer Orta Doğu ülkelerinden daha stabil olabilmesinin temel sebebi bu. Mısır'da gösteriler oldu, kaç senelik Hüsnü Mübarek iktidarı yıkıldı ama iç savaşa evrilmedi. İran ve Türkiye'de protestolar oldu, fakat asla bir iç savaş ortamı oluşmadı."
-------------------------------------
Fakat ulus olmaktan taviz verdikçe Türkiye dört nala bir iç savaşa doğru koşuyor. İnsanlar için din yeteri kadar "birleştirici" bir faktör değil. Önceden denendi bu zaten ve tutmadı. İnsanları en rahat birleştiren unsur anadil. Tek bir anadil ve tek bir ulusal kimlik bir ülkeyi bir arada tutan şeydir. Çok uluslu olup sıfıra yakın sorunu olan İsviçre dışında ülke göremiyorum. Orada bile ayrılıkçı hareketler var. Belçika zaten fiilen bölündü, kağıt üzerinde bir arada. Rusya onlarca "özerk Cumhuriyetçikten" oluşuyor ama ne kadar pamuk ipliğine bağlı oldukları Çeçenistan olayıyla ortada. Amerika'da Trump Meksika sınırına duvar yapma vaadiyle milyonları peşinden sürüklüyor, ki Amerika'da İngilizce bilmeden kabul edilebileceğiniz iki iş vardır, bir tanesi otel temizlikçiliği diğeri inşaat işçiliği. Onun dışında isterseniz çoğunluğun anadilinin İspanyolca olduğu bir muhitte yaşayın iş falan bulamazsınız, İngilizce bilmiyorsanız.
Bunun yüzlerce örneği var. Her ülkenin bir dili, bir kimliği olur ve bu kimlik "dünyevi" yani "laik" bir değer (etnik köken, siyasi değerler vs) üzerine kurulur. Avrupa'da etnik köken üzerine kurulmuş ve doğal olarak tek bir dili olan bir kimlik inşası görürken, Amerika'da ortak siyasi değerler(anayasa) ve karar verilmiş ortak bir dil üzerine kurulmuş bir kimlik inşası görülüyor.
Türkiye'de hem siyasi değerler (Cumhuriyet ilkeleri ve kazanımları) hem bir etnik köken (Türklük) üzerine inşa edilmiş son derece dünyevi bir ulusal kimlik varken bugün biz o kimliği yerle bir ettik. Bu kimliği başka değerler üzerine inşa etmeye çalıştığımız zamanda dini değerlere sarıldık. Sonunda laiklikten taviz vererek Sünni Müslüman kimliğini kabullendik. Yaşadığımız savrulma budur.
Ulusal kimlikten taviz vermek bizi laiklikten taviz vermeye itti. Sonucunu hep beraber izliyoruz.